VERBENA OFFICINALIS

(Werbena Pospolita)

Funkcje dodatkowe

Ekstrakt z liści werbeny dodany do kosmetyków łagodzi też podrażnienia, działa przeciwzapalnie.

Naturalne występowanie

Ta aromatyczna roślina ozdobna i lecznicza występuje dziko w Europie, Azji, Afryce Północnej i Ameryce Północnej. Pospolita na południu Europy, w Polsce rozproszona, coraz chętniej sadzona w ogródkach i na tarasach.

Jak wybieramy zapachy?

To nasz ulubiony etap produkcji, poświęciliśmy mu sporo czasu. Chcieliśmy, żeby mydła i środki czystości Yope pod każdym względem wyróżniały się spośród innych. Zadbaliśmy, by pachniały naturalnie, przyjemnie i oryginalnie.  Wąchaliśmy setki kompozycji aromatycznych, wybraliśmy spośród nich zaledwie kilka. Niektóre wystarczyło dodać do kosmetyków, inne nie komponowały się dobrze z pozostałymi składnikami. Nie poddawaliśmy się, jeśli zapach był dobry, od nowa opracowywaliśmy recepturę mydła. Chcieliśmy, żeby te, których używa się w kuchni pachniały apetycznie i usuwały z dłoni nieprzyjemne aromaty np. cebuli, ryb, czosnku. Mydła w płynie przeznaczone do stosowania w łazience przede wszystkim odświeżają, ale uznaliśmy, że nie zaszkodzi, jeśli ich używanie będzie sprawiało przyjemność. Kompozycje zapachowe środków czystości dobraliśmy tak, żeby nie były zbyt intensywne i kojarzyły się z … czystością.

Nasze produkty z Verbena Officinalis: