FIGUS CARICA

(Figa Pospolita)

Funkcje dodatkowe

Ekstrakt z owoców delikatnie zmiękcza i nawilża naskórek. Ma też działanie antyrodnikowe.

Naturalne występowanie

Figa pospolita, inaczej: karyjska, gatunek drzewa z rodziny morwowatych.
Oryginalnie występował w Azji środkowo-zachodniej i Azji Mniejszej. Dziś rośnie dziko w wielu krajach obszaru tropikalnego i subtropikalnego oraz w krajach śródziemnomorskich.

Jak wybieramy zapachy?

To nasz ulubiony etap produkcji, poświęciliśmy mu sporo czasu. Chcieliśmy, żeby mydła i środki czystości Yope pod każdym względem wyróżniały się spośród innych. Zadbaliśmy, by pachniały naturalnie, przyjemnie i oryginalnie.  Wąchaliśmy setki kompozycji aromatycznych, wybraliśmy spośród nich zaledwie kilka. Niektóre wystarczyło dodać do kosmetyków, inne nie komponowały się dobrze z pozostałymi składnikami. Nie poddawaliśmy się, jeśli zapach był dobry, od nowa opracowywaliśmy recepturę mydła. Chcieliśmy, żeby te, których używa się w kuchni pachniały apetycznie i usuwały z dłoni nieprzyjemne aromaty np. cebuli, ryb, czosnku. Mydła w płynie przeznaczone do stosowania w łazience przede wszystkim odświeżają, ale uznaliśmy, że nie zaszkodzi, jeśli ich używanie będzie sprawiało przyjemność. Kompozycje zapachowe środków czystości dobraliśmy tak, żeby nie były zbyt intensywne i kojarzyły się z … czystością.

Nasze produkty z Figus Carica: