EUGENIA CARYPOPHYLLUS (CLOVEBUD) OIL

(Olejek eteryczny z goździka)

Funkcje dodatkowe

Olejek z goździka dodany do kosmetyków wykazuje właściwości antybakteryjne, antyseptyczne oraz przeciwgrzybiczne. Poprawia ukrwienie i ściąga pory skóry, jak również przyśpiesza gojenie ran i zmian trądzikowych.

Naturalne występowanie

Goździkowce to wiecznie zielone drzewa z gęstą, obficie rozgałęzioną piramidalną koroną, osiągające wysokość nawet do 15 metrów. Ojczyzną tej niezwykłej rośliny są Wyspy Moluckie, zwane dawniej Wyspami Goździkowymi. W XVIII wieku francuscy żeglarze wykradli jej sadzonki z Moluków i tym samym złamali holenderski monopol  na uprawę goździków. Plantacje szybko rozprzestrzeniły się w Tanzanii (wyspy klimatu równikowego Zanzibar, Pemba i Penang), a także na gorące terytoria Afryki i Ameryki Południowej (Madagaskar, Jawa, Sumatra, Sri Lanka, Reunion).

Jak wybieramy zapachy?

To nasz ulubiony etap produkcji, poświęciliśmy mu sporo czasu. Chcieliśmy, żeby mydła i środki czystości Yope pod każdym względem wyróżniały się spośród innych. Zadbaliśmy, by pachniały naturalnie, przyjemnie i oryginalnie.  Wąchaliśmy setki kompozycji aromatycznych, wybraliśmy spośród nich zaledwie kilka. Niektóre wystarczyło dodać do kosmetyków, inne nie komponowały się dobrze z pozostałymi składnikami. Nie poddawaliśmy się, jeśli zapach był dobry, od nowa opracowywaliśmy recepturę mydła. Chcieliśmy, żeby te, których używa się w kuchni pachniały apetycznie i usuwały z dłoni nieprzyjemne aromaty np. cebuli, ryb, czosnku. Mydła w płynie przeznaczone do stosowania w łazience przede wszystkim odświeżają, ale uznaliśmy, że nie zaszkodzi, jeśli ich używanie będzie sprawiało przyjemność. Kompozycje zapachowe środków czystości dobraliśmy tak, żeby nie były zbyt intensywne i kojarzyły się z … czystością.

Nasze produkty z  Olejekiem eterycznym z goździka: